Notice: Undefined offset: 1 in /home/leifzuid/domains/leifzuiderkempen.be/public_html/templates/leif100/library/Artx/Content/SingleArticle.php on line 95

Notice: Undefined offset: 1 in /home/leifzuid/domains/leifzuiderkempen.be/public_html/templates/leif100/library/Artx/Content/Item.php on line 68

Marieke Vervoort huldigt nieuw infopunt rond waardig levenseinde in: “Zonder LEIF was ik hier nu niet meer”

Marieke Vervoort huldigt nieuw infopunt rond waardig levenseinde in: “Zonder LEIF was ik hier nu niet meer”

Wim Distelmans, Jacinta De Roeck, Veronique Doms en Marieke Vervoort stellen het nieuwe LEIF-punt in Heist-op-den-Berg voor. Foto: Joren De Weerdt

Het Levenseinde Informatieforum (LEIF) van oncoloog en professor Wim Distelmans opent maandag een zesde regionaal infopunt, deze keer in het gebouw van Somedi op de Mechelsesteenweg in Heist-op-den-Berg. Rik Torfs en ‘Wielemie’ Marieke Vervoort zijn peter en meter van het nieuwe LEIFzuiderkempen.

LEIF zag het levenslicht net nadat de toenmalige federale regering in 2002 de wet op patiëntenrechten, palliatieve zorgen en euthanasie had goedgekeurd. Professor en oncoloog Wim Distelmans stond mee aan de wieg van de eerste vestiging in Wemmel. Vijftien jaar later opent LEIF een zesde regionale infopunt in de huisartsenwachtpost van Heist-op-den-Berg.

Advertentie

De vzw ondersteunt en verenigt mensen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de patiënt centraal staat. Bij de infopunten kan iedereen met vragen rond voorafgaande zorgplanning (VPZ) of euthanasie terecht voor een goed gesprek.

Moeilijke situaties uitklaren

“Deskundig opgeleide vrijwilligers geven er info en bieden een empathisch luisterend oor”, zegt dokter Véronique Doms, voorzitter van het nieuwe LEIFzuiderkempen. “Vragen rond euthanasie horen er zeker bij, maar VPZ is veel meer dan dat. Wat wil je zelf aan medische zorgen wanneer je dat zelf niet meer kunt zeggen? Wil je orgaandonor zijn? Wil je begraven of gecremeerd worden? Het lijstje vragen is eindeloos en de lijst misverstanden helaas ook. Naast het verstrekken van informatie willen we ook artsen en zorgverleners bijstaan in het uitklaren van moeilijke situaties.”

Het Heistse infopunt heeft met Rik Torfs en ‘Wielemie’ Marieke Vervoort een bekende peter en meter. Van ex-rolstoelatlete Vervoort is het sinds de Paralympische Spelen 2016 in Rio De Janeiro geweten dat ze haar levensbeschikking al op papier heeft laten vastzetten. “Dat geeft zo’n deugddoend gevoel, wetende dat er een uitweg is”, zegt ze. “In 2008 zat ik heel diep en was ik van plan zelf uit het leven te stappen. Gelukkig ben ik toen Wim Distelmans tegengekomen die mij heeft voorgesteld aan LEIF. Zonder hen was ik er niet meer geweest. Nu zijn alle documenten in orde en draag ik mijn LEIF-kaart met trots. Moest ik op een dag niet meer wakker worden en er is een dokter die mij koste wat kost in leven wil houden, dan kan men op die kaart aflezen dat ik daar niet mee akkoord ga. Het is erg belangrijk dat mensen kunnen praten over euthanasie en daarom hoop ik dat er nog veel LEIF-punten bijkomen.”

LEIFzuiderkempen is maandag en donderdag geopend van 15 tot 17.30u op de Mechelsesteenweg 70 in Heist-op-den-Berg.

 

 

 

 

 

Onthaalmomenten

Elke maandag & donderdag van 15u-17u30

(uitgezonderd feestdagen)

Bij voorkeur na telefonisch contact

015/23 80 71

Locatie

LEIFzuiderkempen

(Somedi/huisartsenwachtpost)

Mechelsesteenweg 70

2220 Heist-op-den-Berg