Nieuw LEIFpunt wordt lokaal aanspreekpunt over kwesties als euthanasie

Nieuw LEIFpunt wordt lokaal aanspreekpunt over kwesties als euthanasie

Hier komt het LEIFpunt. Foto: Joren De Weerd

Heist-op-den-Berg - In Heist-op-den-Berg zal binnenkort een LEIFpunt opgestart worden. Hier kunnen mensen terecht bij goed opgeleide vrijwilligers voor advies in verband met vragen rond een waardig levenseinde.

Een team geëngageerde mensen bestaande uit artsen, een jurist en vrijwilligers uit Heist-op-den-Berg en omgeving is gestart met de oprichting van LEIF Zuiderkempen. In navolging van Antwerpen,  Brussel, Gent, Turnhout, Oudenaarde en Brugge zal er nu ook Heist-op-den-Berg een informatiepunt opstarten. 

“LEIF staat voor LevensEinde Informatie Forum, een organisatie opgericht onder impuls van de bekende kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB Wim Distelmans”, legt dokter Véronique Doms uit, die huisarts is in Heist en mee het initiatief nam.  

“We zijn met een groep vrijwilligers die deze thematiek erg belangrijk vinden en iets willen ondernemen. Ook in Heist-op-den-Berg en ruime omgeving zijn er mensen die vragen hebben over palliatieve zorg, euthanasie enzovoort. Kortom vragen dus over het levenseinde.”

De gemeente heeft al toegezegd om logistieke steun te verlenen aan het initiatief. De komende maanden wordt het plan verder uitgerold. “We staan te popelen om actief aan de slag te gaan. We gaan nu in de eerste plaats op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen. Ze krijgen een grondige opleiding en zullen vanop de achtergrond gesteund worden door professionelen.”

Een LEIFpunt werkt op verschillende niveau’s. “Voor burgers zijn er onthaalmomenten om op laagdrempelige wijze gratis informatie te bekomen over voorafgaande zorgplanning en andere beslissingen rond levenseinde. Ook voor artsen is er de mogelijkheid om beroep te doen op LEIF-artsen om hen te ondersteunen bij vragen rond dit thema. Er zullen ook opleidingen georganiseerd worden en in het algemeen wordt er gewerkt aan de sensibilisering om dit gevoelige thema bespreekbaar te maken.”

“Ongetwijfeld krijgen de medewerkers ook vragen rond correcte wilsverklaringen en andere thema’s. Zo kan het één van de referentiepunten worden van waaruit een uniforme boodschap aan informatie wordt uitgedragen”, geeft dokter Doms aan.

Binnenkort wordt een informatie-avond gepland om de werking van LEIF Zuiderkempen toe te lichten voor een breed publiek en mensen enthousiast te maken voor het vrijwilligerswerk dat er aan verbonden is.

Daarna zal de opleiding voor de vrijwilligers starten. Ook de fondsenwerving is lopende. De verwachte openingsdatum is eind april. Er is ook al een locatie: het centrum zal geopend worden in het gebouw van de huisartsenwachtpost bij Somedi. Er zullen wekelijks twee vaste onthaalmomenten georganiseerd worden.

Onthaalmomenten

Elke maandag & donderdag van 15u-17u30

(uitgezonderd feestdagen)

Bij voorkeur na telefonisch contact

015/23 80 71

Locatie

LEIFzuiderkempen

(Somedi/huisartsenwachtpost)

Mechelsesteenweg 70

2220 Heist-op-den-Berg